فناوری به کار رفته در کاشت حلزون چیست؟

یازار :

+0 به یه ن

 


کاشت حلزون متشکل از چندین قطعه است که درواقع، کارکرد همزمان آنها حس شنوایی را به دنبال خواهد داشت. این قطعات با دور زدن حلزون گوش ناکارآمد، صدا را به صورت مستقیم به اعصاب شنوایی میرساند. ولی آیا همه چیز به اینجا ختم میشود؟ پاسخ این سوال با بررسی و شناخت فناوری به کار رفته در کاشت حلزون به دست خواهد آمد. با ما همراه باشید تا با آن بیشتر آشنا شویم.


سیستم و فناوری به کار رفته در کاشت حلزون به چه صورت است؟

امروزه سه سیستم کاشت حلزون دارای تائیدیه از سمت سازمان غذا و داروی آمریکا اند و مورد استفاده قرار میگیرند (Clarion، Nucleus و MED-EL). بین باقی آنها نیز رقابت سختی برای گرفتن مجوز در جریان است. این رقابت داغ، بهبود و پیشرفت تکنولوژی حال حاضر این پروتز را در پی داشته است؛ زیرا تولیدکنندگان نمونه های در دسترس میبایست برای در صدر ماندن فناوری جدیدی را عرضه کنند.

البته که این رقابت همیشه خوب نیست. دلیل آن نیز نحوه بازاریابی تولیدکنندگان این سیستم ها است که قدرت انتخاب را برای بیماران و کاندیداهای کاشت حلزون سخت میسازد. با اطلاعاتی که هر کدام از تولیدکنندگان در اختیار شما قرار میدهند، روند تصمیم گیری دشوارتر میگردد. هدف از بیان فناوری به کار رفته در کاشت حلزون نیز همین امر است. اینکه بتوانید با نحوه کارکرد این دستگاه آشنا شوید و آزادانه تر این عمل را برگزینید.


ساختار و مکانیسم کاشت حلزون

در افراد شنوا عملکرد بدین گونه است: سلول های موی حسی که داخل حلزون گوش واقع شده اند، وظیفه انتقال ارتعاشات صدا به سیگنال های عصبی را بر عهده دارند. سیگنال ها از اعصاب حلزون عبور میکنند تا به کورتکس (قشر) شنوایی برسند. در صورت بروز خطا در این سلول ها، حلزون گوش مصنوعی با استفاده از فناوری به خصوصی توسط الکترودها جای آنها را پر میکند. در واقع، این دستگاه با تحریک الکتریکی رشته های عصبی این امر را ممکن میسازد.

حلزون ها متشکل از دو بخش می باشند؛ قطعات بیرونی (که مانند سمعک هستند) و درونی (که طی یک عمل جراحی در استخوان تمپورال کار گذاشته میشوند).

قطعات بیرونی شامل سه بخش میشوند؛ میکروفون (برای جمع آوری صداها)، پردازنده صدا (برای ارزیابی و تبدیل آنها به کدهای دیجیتال) و یک کویل مغناطیسی که سیگنال های رمزگذاری شده را توسط یک ارتباط رادیویی از طریق پوست به قطعات داخلی ارسال میکند.

فناوری به کار رفته در کاشت حلزون، در قطعات داخلی نیز به همین شکل پیچیده و مرتبط به یکدیگر است. بخش داخلی دارای یک گیرنده است که مسئولیت تحریک اعصاب را بر عهده دارد. این گیرنده داده ها را دریافت و رمزگشایی میکند. پس از آن، آنها را به الکترود آرایه میرساند. در مرحله بعد، مسئولیت بر دوش یک حامل سیلیکونی منعطف است که چندین الکترود دارد. رشته های عصبی حلزون گوش که طی جراحی در اسکالا تیمپانی کار گذاشته میشوند، توسط الکترود آرایه ها تحریک میشوند. حرکت رشته های عصبی ارسال ارتعاشات به سوی مغز را به همراه دارد که در نهایت، مغز این ارتعاشات را به عنوان صدا تفسیر میکند.

حال که با فناوری این عمل آشنا شدیم، تفاوت سه سیستم عنوان شده در بالا چیست؟


تفاوت سیستم های مختلف کاشت حلزون

سه سیستم عنوان شده در بسیاری از ویژگی ها مشابه هستند. برای مثال، هر سه آنها تحریک چند کاناله را فراهم می آورند. همانطور که عنوان شد، فناوری به کار رفته در کاشت حلزون از طریق تحریک رشته های عصبی توسط الکترود آرایه ها است. الکترود آرایه ها در هر سه سیستم مختلف کاشت حلزون، دارای الکترود آرایه های چند تماسی اند که در اسکالا تیمپانی کار گذاشته میشود. اگر چه تعداد تماس ها (الکترودها) و روش تنظیم این تماس ها در هر سیستم متفاوت از دیگری است؛ اما همه آنها به جای اینکه یک کاناله باشند، چند کاناله هستند.

شباهت بعدی، تکنولوژی دورسنجی (telemetry) به کار رفته در هر سه آنها است. این تکنولوژی برای نظارت بر یکپارچگی الکترودهای موجود در حلزون گوش پس از جراحی به کار میرود. احتمال بروز خطا در الکترودهای کار گذاشته شده همواره وجود دارد. به همین علت، وجود این تکنولوژی بسیر حائز اهمیت است.

علاوه بر شباهت ها، تفاوت هایی نیز وجود دارند. در واقع، این تفاوت ها باعث متمایز شدن این سیستم ها از یکدیگر میشود. به همین علت، داشتن یک دانش کافی در رابطه با نحوه عملکرد این سیستم ها و فناوری به کار رفته در کاشت حلزون، روند انتخاب و تصمیم گیری شما را ساده تر میکنند. البته درباره این امر و تفاوت های این سه سیستم حتما با یک متخصص نیز مشورت کنید. برای این کار میتوانید با دکتر علی کوهی، بهترین فوق تخصص گوش و جراحی قاعده جمجمه در تهران تماس داشته باشید تا یک کاشت حلزون موفقیت آمیز را تجربه نمایید.

منابع

asha

advancedbionics

intechopen




اکوستیک نورینوما چیست؟

یازار :

+0 به یه ن

اکوستیک نورینوما- که نام صحیحتر ان شوانوم دهلیزی (شوانامای وستیبولار) است- یک تومور خوش خیم غیرسرطانی است. این تومور رشد آهسته ای دارد و روی عصب تعادلی که از گوش داخلی تا مغز شما کشیده شده است، ایجاد میشود.

این رشته های عصبی رابطه مستقیمی با تعادل و قدرت شنوایی شما دارند. از این رو، درصورتی که این رشته ها تحت فشار قرار بگیرند، تضعیف حس شنوایی، وزوز کردن گوش و عدم تعادل برای شما به وجود خواهد آمد.

این بیماری در سلول های شوان ایجاد می شود و با رشد تومور الیاف عصبی تحت فشار قرار می گیرند. در موارد نادر نیز سرعت رشد آن سریع خواهد بود که در این شرایط، تومور تا اندازه ای بزرگ میشود که مغز را تحت فشار قرار دهد و اعمال حیاتی آن را مختل نماید.

شما عزیزان میتوانید برای برطرف کردن این مشکل با دکتر کوهی، متخصص گوش حلق و بینی تماس گرفته و از درمان های موثر آن مطلع گردید.

نشانه های این بیماری

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

علت ایجاد اکوستیک نورینوما چیست؟

درمان اکوستیک نورینوما چگونه است؟

نشانه های این بیماری

رشد اکوستیک نورینوما عموما نامحسوس است و علائم و نشانه های آن ممکن است تا سال ها نمایان نگردد. با این حال، اغلب کم شدن شنوایی و مختل شدن تعادل فرد، از نشانه های رشد این تومور خواهد بود. دیگر مسائلی چون فشار روی اعصاب کناری کنترل کننده حرکات و حس صورت، عروق خونی یا ساختارهای مغزی که نزدیک به این تومور قرار دارند، از جمله موارد شایع گزارش شده میباشند. البته لازم به ذکر است با رشد تومور، علائم و نشانه های شدیدتر و قابل توجهی نیز نمایان میگردند که ممکن است فرد به فرد متفاوت باشد.

با این حال، نشانه ها و علائم رایج این بیماری عبارتند از:

·       از دست دادن شنوایی که عموما روندی آهسته دارد (روند تضعیف این حس در درصد کمی از بیماران نیز به صورت ناگهانی است) و بعضا تنها در یک گوش رخ میدهد یا یک گوش بیشتر از دیگری درگیر آن میشود.

·       وزوز کردن گوش درگیر شده

·       از دست دادن تعادل

·       سرگیجه

·       بی حسی در صورت؛ البته در موارد بسیار نادر، این بی حسی در برخی از بیماران به گونه ای پیش میرود که دیگر قادر به حرکت این عضلات نخواهند بود.

همانطور که عنوان شد، اکوستیک نورینوما یک تومور خوش خیم است؛ اما این تومور در تعداد اندکی از بیماران به قدری بزرگ میشود که با تحت فشار قرار دادن ساقه مغز، زندگی فرد را در تهدید بسیار جدی قرار میدهد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

پیشگیری بهتر از درمان است. از این رو، به محض مشاهده هر گونه اختلال در تعادل، تضعیف حس شنوایی در یک گوش یا وزوز کردن آن، سریعا به پزشک مراجعه نمایید. تشخیص زودهنگام از رشد بیش از اندازه این تومور جلوگیری میکند. رشدی که ممکن است عواقب خطرناکی را برای شما به همراه داشته باشد و زندگی شما را تحت الشعاع قرار دهد.

علت ایجاد اکوستیک نورینوما چیست؟

یافته ها نشان داده که علت این بیماری، سوءعملکرد ژن در کروموزوم 22 باشد. در حالت عادی، این ژن با تولید یک نوع پروتئین، عاملی در سرکوب تومورها است که رشد سلول های شوانی که اعصاب را میپوشانند نیز کنترل میکند.

با این حال، علم امروز هنوز نمیتواند علت سوءعملکرد این ژن را مشخص نماید. به همین علت، علت واضح و مشخصی برای بروز اکوستیک نورینوما در افراد یافت نشده است.

البته باید بدانید که نوروفیبروماتوز نوع 2، یکی از اختلال های نادر است که به دلیل وجود آن، تومورهایی روی اعصاب تعادلی که در دو طرف سر شما قرار گرفته اند، ایجاد میشود. این ژن ناسالم نیز به دلیل وراثت این اختلال منتقل میگردد.

درمان اکوستیک نورینوما چگونه است؟

دو درمان استاندارد برای مهار این بیماری به کار گفته میشود؛ پرتودرمانی که تا 90 درصد از رشد تومور در بدن بیمار جلوگیری میکند (بخصوص در تومورهای کوچک) و دیگری، جراحی که طی آن این ضایعه از بدن بیمار برداشته میشود. انتخاب بین این دو حالت، کاملا وابسته به شرایط بیمار، سطح درگیری بدن با تومور و صلاحدید پزشک است. برای مثال، محل قرارگیری تومور، اندازه آن و علائمی که بیمار از خود نشان میدهد در حین انتخاب روش درمان کاملا موثر خواهد بود.

با این حال، در ابتدا تومور مورد بررسی قرار میگیرد. درصورتی که هنوز کوچک است، میتوان از درمان های ساده استفاده کرد؛ اما اگر رشد بی رویه تومور آغاز شد و مغز بیمار تحت فشار قرار گرفت، درمان های عنوان شده در بالا به وی پیشنهاد خواهد شد.

برخی از بیماران با این رویه مخالفند و ترجیحشان، جراحی در همان ابتدای تشخیص اکوستیک نورینوما است. برخی دیگر نیز ممکن است تا زمانی که خطرات جدی وخطرناکی تهدیدشان نکرده، تصمیم به جراحی نگیرند. اگر شما نیز متاسفانه با این عارضه درگیر هستید و نمیدانید کدام یک از درمان های پیشنهاد شده برای شما بهتر است، حتما با دکتر کوهی، فوق تخصص گوش و جراحی قاعده جمجمه در خیابان ولیعصر، روبروی بیمارستان دی ساختمان پزشکان دی تماس حاصل فرمائید تا علاوه بر اینکه با عواقب و تاثیرات هر نوع درمان آشنا شوید، بهترین و مناسب ترین را در بین این دو انتخاب نمایید.


منبع:

mayoclinic



  • [ 1 ]